You are currently viewing Съдържание за изработка на фирмен сайт

Съдържание за изработка на фирмен сайт

С тази статия ще начертая основното съдържание за стандартен фирмен сайт и какво ще е нужно за изработката и промотирането му.

1. Видове фирмени сайтове

Фирмен или корпоративен сайт е общо понятие и се отнася за фирма, която извършва услуга, производство, търговия или обществен проект. В съдържанието на сайтове от различни ниши има различна стратегия но и общи характеристики. Всеки сайт трябва да има познатите навигации и информация от първа необходимост. Ето и едни от най срещаните фирмени сайтове по отношение на тяхната дейност.

Фирма производител – това са фабрики и предприятия които произвеждат продукти, и техните продукти могат да се продават на едро за други фирми или директно на клиента.

Б2Б или Б2С – разновидностите на бизнеси които работят с крайния потребител или с други компании.

Онлайн търговия – електронни магазини за продажба на продукти. Имат сходни характеристики относно съдържанието и едни основни изисквания.

Предлагане на услуги онлайн или на място – това са сайтове на занаятчии, консултанти, … В тези сайтове информацията варира в зависимост от полето на изява.

Фирма посредник, партньоррство (Affiliate marketing) или франчайз – това са фирми които трябва да спазват определени правила за визуалният маркетинг.

Компания предлагаща дигитален продукт, приложение, софуер – те също имат специфични информационни страници.

Платформи за образование и училищни учреждения – изработват се по определени стандарти с различни страници за допълнителна информация.

Сайтове за услуги от публичния сектор, здравеопазване, спорт и други – могат да бъдат в държавния или частния сектор. Но те всички предлагат информация за мнозинството.

2. анатомия за стандартен фирмен сайт

Тук говорим за информацията на фирмен сайт, която се припокрива за всяка ниша от споменатите по-горе. Това е съдържание за стандартен сайт с основните страници, като в различните сфери се прилага допълнително съдържание, но това ще е тема за друг блог 😉

1. Главни ленти с навигации (header / footer) – ленти с менюта, контакти, промо банери, важен текст, снимки и т.н.

2. Начална страница – Какво имаме тук? Въвеждащ текст, Какво предлага фирмата, Визуална комуникация – банери със снимки, илюстрации и заглавия, Основни категории от сайта, Навигационни връзки. В зависимост от това дали имате само една страница – скрол ефект-цялата информация по долу е подредена на нея!

3. За нас – тази страница може да съдържа информация за историята на компанията, нейните цели, виждания и убеждения.

4. Нашият екип / нашите офиси, помещения, производителна база – информация за екипа, техните длъжности, снимки на работните места, машини и прочие. Всичко което ще допринесе за изграждане на доверието.

5. Какво предлагаме – тук идва основната информация която може да се разпредели на една или повече страници. Помества се информация за услугите или продуктите които се предлагат.

6. Процес – процес по отношение на продаване на продуктите или услугте. Как те достигат до потребителя. Това може да включва и производствения процес ако има такъв.

7. Контакти – тук може да има контактна форма, форма за запитвания, информация за връзка, работно време, карта и снимки на сградата…

8. Условия за поверителност – така нашумелите въпроси за използване на личните данни. Това е отделна страница написана по определени изисквания

9. Условия за ползване – става въпрос за политиката на фирмата и при какви услови работи тя.

10. Цени – тази страница хем не е задължителна, но е хубаво да я има за всеки бизнес. Защото това е една от най-търсените думи сред потребителите. Дори и да нямате конкретни цени, можете да добавите форма за запитване или информация за начина на калкулиране на цените. Но при всеки случай тази страница е хубаво да съществува.

3. какви умения се прилагат при изработката на фирмен сайт

Става въпрос за услугите, които бихте използвали за направата на корпоративен сайт. В определени случаи те се предлгат от различни специалисти, но и могат да са като пакет услуги от един доставчик.
И така…

Стратегия на съдържанието – идеята какво точно да включва сайта като информация може да идва от заинтересуваните лица, собственици, мениджъри и прочие. Но съставянето на съдържанието може да се предостави и на агенцията или специалиста по рекламата.

Копирайтинг – текстовото съдържание, описанията, заглавията, слоганите и други. Това може да се извърши от мениджъри, служители, копирайтъри или отново да се предостави на професионалиста, който предлага комплексни услуги за изработка на фирмен сайт.

Обработка, създаване и намиране на визуална комуникация – снимки, илюстрации. Тук могат да са замесени илюстратори, видеографи, графични дизайнери, фотографи и други. Ако сте с по нисък първоначален бюджет можете да разчитате и на комплексен креативен маркетинг специалист.

Графично оформление, интерфейс, връзки, навигации – извършва се от интерфейс дизайнери, уеб дизайнери, графични дизайнери и маркетинг специалисти.

Платформа за изграждане сайт или девелопър – това е платформата на която сайта ще се изгради за да има панел за управление на съдържанието, примерно WordPress, на тази платформа е създаден и този сайт. На такива платформи могат да работят повечето рекламни специалисти. Алтернативате е професионален девелопър, който да кодира визуалното съдържание на сайта в електронен вид.

Хостинг и домейн – това са виртуалния адрес и мястото на сайта в интернет. Предлагат се от доставчици на такива услуги и се заплащат обикновенно на абонамент.

SEO и статистика – оптимизиране на ключовите думи, тестването и анализа на резултатите са необходими за добре функциониращ сайт. Можете да изберете основен пакет за оптимизация от маркетинг специалист или по разширено оптимизиране от професионална компания.

Поддръжка на сайта – това си е чисто и просто опресняване на информацията на сайта, допълнителен текст, рекламни банери, поддръжка на блог ако има такъв и други. Може да се извърши от този който е изработил сайта или от служителите на самата фирма.

4. платформи и начини за промотиране на фирмения сайт

Защото не е достатъчно само да изградите сайта и да го оставите на случайността. Допълнителната грижа и дигиталния маркетинг помагат за усведомеността на бранда.

Създаване и управление на социални медии

Публикуване на Блог статии

Изпращане на Имейл бюлетин

Платена реклама в гугъл и социалните медии

Печатна реклама, външна реклама

Чрез приятели, от уста на уста

Участие във форуми, коментари

SEO оптимизация – органик трафик