You are currently viewing Корпоративна идентичност и какво да очаквате от услугата

Корпоративна идентичност и какво да очаквате от услугата

Корпоративната идентичност се изразява със съвкупност от направленя сред които е Визуалната Идентичност и Стратегия на Съдържанието, за които ще говорим тук.

Какво включва услугата за изграждане на корпоративна идентичност в един по разширен вариант?

I. примерна корпоративна идентичност по отношение на визуалната комуникация и съдържанието.

За визуално изобразяване на идеята, ще използвам Маринова Дизайн, като пример за сегментите които се включват във фирменият стил.

1. Лого – започваме от логото защото то е неизменна част от комуникацията. Стратегията по която се изработва варира при различните случаи. Като част от фирменият стил, фирменото лого е един от основните елементи, които допринасят за разпознаваемостта на бранда. При един завършен вариант, логото трябва да е представено в различни комбинации от цветове и форми, както би се прилагало на практика.

Фирмено лого
2. Цветовете – те могат да са тези които се съдържат в логото, но и допълнителни палитри които да се използват в рзлични фирмени комуникции. Цветовете могат да се допълват с времето но е хубаво съчетанията да са строго определени за да се изгради последователност. Използват се определени цветове за текста, заглавията, графичните елементи, инфографики итн.
Цветова палитра за корпоративна идентичност
3. Типография – Фирменият шрифт трябва да е съобразен за уеб и печатно представяне, защото не всички шрифтове се поддържат в уеб пространството. Типографията трябва да се форматира така както ще се използва в йерархия по големина, отстояния, цветове, съчетания с други шрифтове и прочие.
Корпоративна типография
4. Графични елементи – Елементите под всякаква форма, които се използват във фирмените проекти са част от корпоративният стил. Това могат да бъдат, иконки, линии, ограничители, бутони, цветни кутии, илюстрации, инфографики и тн. Съчетанието между тези елементи също формира определен графичен стил.
Корпоративни дизайн елементи
5. Снимки, илюстрации – Снимките, които се използват в бранд комуникацията се обработват така, че да са визуално с еднакъв контраст, цветност, наситеност, филтри и всичко което ги прави да изглеждат балансирано в дизайн оформление.
Корпоративни изображение

6. Ръководствао за използване на фирменият стил – Ръководство с указания за използване на бранд елементите се създава, когато повечето от тях са уточнени и е решено как ще изглеждат те в употреба. Това ръководство може да се усъвършенства с времето, тъй като могат да се добавят елементи, които се създават периодично за различни цели.

Ръководство за фирмен стил
7. Уеб страници, Фирменият уеб сайт информира клиента за бранда, начинанията и продуктите, които се предлагат. Както всяка фирмена платформа уеб страниците трябва да носят отпечатъка на идентичността на бранда, шрифтове, стилове, цветове, снимки – всичко оформено в последователност и баланс.
Фирмен Уеб сайт
 

8. Печатни материали, Всеки отпечатан материал във фирмата от визитката до каталога, външна реклама или рекламен материал трябва да показва, че е част от едно цяло. Брандирането за печат трябва да е съобразено с техниките за печат, възможностите за изобразяване на цветове, форми и тн.

Брандиране за печат

9. Нюзлетър – Електронният имейл който се изпраща от служителите на фирмата е също част от визуалното оформление на бранда с електронни подписи в тон със стила. Отделно електронният бюлетин, като част от маркетинг стратегията следва същата идентичност.

Фирмен Нюзлетър

10. Социални медии – като директна връзка с потребителите, фирмените постове в социалните медии са отговорни за трафика към сайта и разпознаваемостта на бранда. При тях играе роля стилът на поднасяне на идеята, тонът на разговор с последователите и темите които се поднасят да рефлектират същността на компанията.

Социални медии като част от бранда

11. Блог съдържание – Съдържанието както в сайта така и в блога трябва да следва определена линия и да не се разпокъсва в различни стилове и посоки. Цели се така да се постигнат лоялни последователи, които се интересуват от зададените теми.

Блог като част от бранда

12. Реклама – Рекламата е продължението на съдържанието изложена на различни платформи. Тя може да е печатна или дигитална, но винаги да есъобразена със техническите особенности и корпоративната идентичност.

Брандиране за реклама

13. Стратегия на съдържанието – Линията която следвате за разпространение на идеите си оформя и визията и възприятието на хората за Вас. Избора на формат за поднасяне на идеите е също стратегическо начинание.

II. Какво включва цялостната идентичност на фирмата

Фирмената идентичност, така наречения брандинг има две основни сюжетни линии. Едната е визуално представяне на фирмените принадлежности включващи всички материални активи, като визуална идентичност, печатни материали, брандирани рекламни материали, онлайн платформи, като цяло всичко което е видимо. Другата линия са нематериалните активи, включващи отношението, присъствието, обслужването на клиентите, вибрациите които се предават от компанията и нейните служители за да се запечатат в съзнанието на потребителя.

Служителите също се обединяват около фирмената кауза, ако тя е пресъздадена осъзнато. И по двете линии трябва да се работи паралелно и синхронизирано. За изграждане на корпоративна идентичност е нужно тези ценности и каузи зад които стои бизнеса и неговото ръководство да се предават, чрез творчески и психологични похвати върху визията на материалните активи.

От избора на дизайн стил, цветове, елементи, тон на общуване в текста до избора на онлайн платформи и тяхното управление, качество на продукти и услуги, начин на обслужване – всичко допринася за една пълна картина която се оформя като фирмена идентичност. Фундаменталната маркетинг фуния за продажби и фирмената идентичност се определят от тези две сюжетни линии.