You are currently viewing Основна SEO оптимизация, какво влиза в услугата?

Основна SEO оптимизация, какво влиза в услугата?

Тази статия цели единствено да обясни, какво се включва в услугата Основна SEO оптимизация. Тъй като SEO е доста широка тема и наемането на специалист е най добрата идея, но винаги можете да започнете и с базова оптимизация.

1. Какво е SEO и какво значи за вашият фирмен сайт?

SEO или search engine optimisation е оптимизация на интернет търсачки като Гугъл и Бинг, които се използват за намиране на информация в интернет. В случая, сайта който искате да се намери от потребителите, трябва да се оптимизира по някои предписания за да е видим на първите страници на излязлите резултати, при търсене с целеви ключови думи.

Оптимизацията изисква време за постигане на целите, но ако се работи в правилната посока от самото начало, ще се радвате на положителни резултати.

Базовата оптимизация се предлага и от маркетинг и дизайн специалисти, тъй като тя има и тясна връзка с маркетинг съдържанието и оформлението на сайта. За това и аз предлагам тези базови услуги за SEO, които си изискват време, но без тях не може.

Ако мислено разделим сюжетните линии на оптимизацията на две – оптимизация на самият сайт и оптимизация извън сайта, ще структорираме задачите по-лесно.

2. оптимизация на SEO на самият сайт

Това са само основните задания, които трябва да са изпълнени при пускането на фирменият уеб сайт. Но те се започват много по рано, още при планирането на съдържанието. Оптимизацията се съдържа в текста, структурата на страницата, бързината и други. За това за да няма повторни действия, е хубаво SEO да се заложи още в началото. Ето и списък с основните задачи в тази услуга.

Мета информация

SEO URL – това е адреса на всяка страница, той трябва да се подбере да е кратък и съдържателен с точните ключови думи.

Ключови думи – това са основните компоненти по които търсачките намират сайта. Те трябва да са разположени на правилните места и с правилния брой и да отговарят на цялостното съдържание. Прави се проучване на ключовите думи и фрази за съответният бизнес и след това се прилагат в мета информацията и текста.

Мета заглавие – първите думи които се виждат в резултатите, на линка към сайта, това е заглавието. Затова то трябва да обяснява съдържанието много ясно и кратко.

Мета описание – това е текста след заглавието, който описва страницата с други думи но също така фокусирани към съдържанието. По него потребителя се ориентира дали да влезе в сайта, ако е точно това което го интересува.

Alt-tag – описанието, и заглавието на снимките на сайта. Те се попълват в административния панел и са важни за избора на търсачкитe.

Оптимизация на съдържанието
 

Тагове на заглавията – йерархията в структуриране на заглавия, под-заглавия и параграфи се обузначава  с H1, H2, H3… тагове за да могат търсачките да сканират съдържанието по добре.

Респонсив дизайн – съдържанието на сайта се разполага така, че да да се вижда пълноценно на различните размери екрани и най-вече на мобилни телефони. Понякога има нужда от персонализиране на позиционирането на отделни елементи от дизайна.

Връзки / Линкове – Изграждат се вътрешни линкове между страниците със стратегически насочено съдържание. Линковете могат да бъдат във вид на бутони но и в самия текст, линкнати думи които отвеждат на целева страница.

Мултимедия – препоръчва се всяка страница да има поне една снимка или видео. По които търсачките също се ориентират за съдържанието. Тези изображения трябва да са оптимизирани така, че да са ясни но и не тежки за сайта, защото забавят бързината му.

XML sitemap – това е карта на сайта която се сканира от търсачките и помага за разпознаването на информацията.

Структурата на сайта – по отношение на навигациите в сайта, категоризирането на информацията, таговете на статиите е важна стъпка за оптимизацията и на само.

Копирайтинг за SEO – Структурата на текста също е важна за оптимизацията. Леснотата за четене, добре обосновани изречения, фокуса на тематиката, контакста и тн

3. оптимизация на SEO извън сайта

Оптимизацията Off-page се отнася до всички мерки, които могат да бъдат предприети извън самият уебсайт, за да се подобри позицията му в класацията за търсене. Това са мерки, които помагат за създаването на възможно най-много висококачествени препратки (входящи връзки).

Тази оптимизация обикновенно се изгражда с времето, като се разширява популяризирането на бранда и на фирмения уеб сайт.

Оптимизацията извън сайта допринася за трафика към сайта, който пък от своя страна допринася за ранкинга. В същината на този вид оптимизация е публикуването на ползотворни статии, снимки и различно мултимедийно съдържание на различни платформи, като това съдържание е свързано към фирмения сайт и целевата страница. Това е така нареченотно Backlinking изграждане, или създаване на връзки извън самият сайт.

Ето и едни от най популярните практики и платформи за бак линкинг:

Публикации в социалните медии – снимки или текст които са линкнати към сайта

Изпращане на нюзлетър, имейл подписи – във тях има необходимите връзки към съответното съдържание на сайта.

Ангажиране в коментиране на постове от потенциални клиенти – във форуми или социални медии, коментарите по различни теми също привличат вниманието.

Абонамент в сайтове които позволяват поставянето на връзки към фирмения сайт – това могат да бъдат социални медии, медии за споделяне на снимки, онлайн каталози и много други.

Гост статия – това е когато си партнирате с друг сайт или блог и си публикувате информацията на тяхната платформа и те на вашата.

4. да обобщим

Когато говорим за базови стъпки към оптимизацията на сайта това включва заданията, които се извършват на самия сайт обвързани със съдържанието и мета информацията

SEO оптимизацията е бавен процес, в същото време незабележим и труден за измерване. За да подходите възможно най-правилно аз препоръчвам като първа стъпка да се обвържите с услугата за базова оптимизация, да измерите резултатите от уебсайта в продължение на няколко месеца и до тогава ако няма подобрение в трафика и достигане на крайната цел, се обърнете към SEO одит компания и обсъдете какво можете да подобрите.